Hockey i EuropaHockey i Europa
Hockey i SverigeHockey i Sverige
Hockeyn i Nordamerika
Vill man diskutera hockey kommer ingen någonsin att kunna diskutera utan att NHL, det vill säga North American Hockey League, är den klart största ligan som finns. Även om det finns gott om icke-nordamerikaner i den ligan så råder det inga som helst tvivel om vilken liga som är den mest attraktiva.
NHL genom historien
Men hur lyckades NHL bli så stort? Det var under 1917 som ligan officiellt startades, då med kanadensiska lag i synnerhet. Men det fanns lag från USA också. Ligan som skulle komma att kallas NHL konkurrerade dock med två andra ligor om att vinna Stanley Cup, istället för att spela i olika konferenser inom ligan, som man gör nu.
Den stora depressionen efter 1920-talet och andra världskriget påverkade NHL och totalt spelade enbart sex lag i ligan under den här tiden. Under slutet av 50-talet blev Willie O’Ree den första målvakten att regelbundet använda sig av en hockeymask, och under 60-talet började NHL att komma igång på allvar.
Det var också, chockerande nog, den sista gången som Toronto skulle vinna Stanley Cup. Staden ifrån landet som andas hockey vann sin sista titel 1967, vilket än idag inte har förändrats. Däremot har ligan i sig förändrats en hel del. Precis som gällande vilken sportliga som helst i världen åker vissa lag ut. Men i nordamerikansk sport ser det lite annorlunda ut. Ligan anses nämligen vara stängd, och NHL är inget undantag. Det innebär att lag inte åker ut för att de slutar sist i grundserien. Upplägget kritiseras ofta, men hyllas också av de som anser att det ger lag en längre tid och tryggare miljö att faktiskt bygga något långsiktigt.
Ligan har förändrats med åren
Det har dock inte varit en anledning till att NHL slutat förändras, snarare tvärtom. Ett lag i den här ligan ägs av rättigheter till ligan. En ägare kan därför köpa rättigheterna för ett annat lag, och helt enkelt flytta laget till en ny stad.
Just det har hänt ett antal gånger. Till exempel då det drabbade den svenska storstjärnan Peter Forsberg. Han gjorde sina första år i kalla och mörka Quebec i östra Kanada. Men USA var ute efter ett nytt lag, och det slutade med att Colorado köpte upp och förflyttade Quebec.
Samtidigt har andra lag bara bytt namn, medan vissa lag – såsom Toronto – alltid haft sitt lag i samma stad. Det är mycket osannolikt att vissa lag kommer lämna staden, att göra en så kallad ”relocation” i dagens NHL. De lag som ligger i riskzonen är de mindre klubbarna i de mindre städerna, som inte har någon särskilt långdragen kultur eller hockeyhistoria. Men för storstadslagen och de kanadensiska klubbarna känns en förflyttning av laget långt borta.
Nordamerikansk hockey
När den nordamerikanska hockeyn drabbas samman görs det nästan varje kväll, och det slutar i princip alltid i stora matcher. Några rivalmöten är större än andra, och här är några exempel på just det.
Östkustmatcherna som är störst
Vad det gäller östkusten i USA, och även norra samt östra USA, finns det en hel del klassikermöten. Visste du till exempel att matchen mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs är ett av de mest klassiska mötena? Rangers har inte vunnit Stanley Cup sedan 1994, och Toronto har inte gjort det sedan 1967, men trots det är det en stormatch. Det beror på lagens stora rivalitet tidigare i historien.
Samtidigt har Rangers flera andra viktiga möten under säsongen. Det kanske allra största är när de drabbas samman i ett New York-derby när grannen från Brooklyn, Islanders, står på andra sidan isen. Även möten med huvudstadslaget Washington Capitals brukar vara känslosamma.
I Kanada finns annars nästan inga matcher som inte är intressanta. Toronto, Ottawa, Montreal och flera andra lag kan i princip förklara krig varje kväll som de drabbar samman, vilket tydligt märks när det spelas. Det största mötet i Kanada brukar vara Montreal mot Toronto, ett möte där det märks att alla på isen vill vinna.
Stora och heta matcher i väst
Det går att gå igenom länge gällande vilken match på östkusten som är den hetaste. Men man får inte glömma av att det finns ett antal klassiker även ute i Väst. I Hockeykanada finns det några, där Vancouver är inblandade. I Los Angeles fick de också ett skönt rivalmöte, där Los Angeles King och Anaheim Ducks under 1980-talet på allvar förvandlades till ett rivalmöte. Det här har dock påverkats av att lagens form har sviktat rejält och inte alltid varit i synk.
Men ett lag som ofta glöms bort vad gäller vilken konferens de tillhör är Chicago. Laget brukar kopplas till öst, inte minst i NBA och andra sporter, men när det gäller hockey är det väst som gäller för Blackhawks. Laget är dessutom ett av de framgångsrikaste under 2000-talet, då de prenumererade på Stanley Cup-titlar under åren kring början av 2010-talet. Då inte minst mot Los Angeles Kings, men också i flera heta drabbningar mot bland annat Vancouver, där bröderna Sedin spelade.
Hockey i Nordamerika
Vilket är världens bästa hockeylag? Det är något som egentligen koras varje år när Stanley Cup-slutspelet avgörs. Hur intresserad man än är av ligor som SHL och KHL är det svårt att lägga fram seriösa argument för att någon av de ligorna är större.
Istället anses NHL vara den bästa hockeyligan och en av de främsta sportligorna i hela världen. Men vilket lag är det då som är bäst? Under den första ”coronasäsongen” vann Tampa Bay ett sent Stanley Cup. Dock gjorde Lightning det på ett smått otroligt överlägset sätt, och den svenske storbacken Victor Hedman skrev in sig i historieböckerna.
Bästa lagen i NHL
Men att säga vilka lag som är bäst i NHL kan vara svårt. Det beror framför allt på att form är en färskvara, och ändras hela tiden. Dessutom är de mesta mästarna i NHL Montreal och Toronto. Två lag som vann de flesta av sina titlar fram till 80-talet, och väldigt många av dem innan det.
Samtidigt finns Detroit Red Wings med på den listan. Från 90-talet och i över tjugo år framöver var det en av de mäktigaste klubbarna i världen. Tillsammans med storheter som Niklas Lidström vann man det mesta, och var alltid med i slutspel.
Men sedan ett antal år tillbaka har även Michigan-laget haft det tufft. Istället får ett lag som Boston anses vara ett av de hetaste, som fortfarande är aktuellt. De ligger nämligen fyra i totalligan av vinster i Stanley Cup, men skillnaden är att många av de här segrarna har kommit under modern tid, med spelare som fortfarande är aktiva. Även ett lag som Washington Capitals, som även vann Stanley Cup under 2017, tillhör skaran heta lag.
Hockey i Europa
Europahockeyn är inte så stor som den kanske anses vara i Sverige ibland. Det är egentligen inte särskilt konstigt, om man ser över förutsättningarna. Inte ens ett lag som Norge, som vanligtvis ses som en stormakt inom till exempel skidåkning, har lagt särskilt stor prioritering på ishockey.
Växer hockeyn inom Europa?
Vad det gäller de skandinaviska och nordiska länderna är det egentligen bara Sverige och Finland som har något att komma med. Norge och Danmark kan på sina bästa dagar chockera något land, men inte mycket mer än så.
Samtidigt är konkurrensen inte direkt enorm vad det gäller europeisk landslagshockey. I Tjeckien, precis som i Schweiz, spelas det hockey på helt okej nivå. Såväl Frankrike som Italien försöker få sporten att växa, även om det i två fotbollsländer känns på gränsen till omöjligt.
Däremot finns det ett land som är det största i Europa, och ett av de största i världen. Det är nämligen Ryssland. Redan under Sovjetunionens tid var de röda maskinerna något av det mest fruktade laget i hela världen, inom alla sporter. Även på senare år lyckats ryssarna både skörda framgångar samt stora spelare.
Ishockey i Europa
Det är egentligen bara en handfull lag, med fokus på Ryssland, Sverige och Finland, från Europa som har en rimlig chans till att stå på sig när det gäller landslagshockey i Europa. Men hur ser det då ut på klubblagsnivå?
Så har ryssarna vuxit sig i kapp
Länge ansåg de flesta att den svenska elitserien, det vill säga nuvarande SHL, var världens nästa största liga, och Europas främsta. Men den tiden är över, och anledningen stavas KHL, en liga som utan tvekan har vuxit rejält sedan 2010-talet. Från att ha ansetts vara en jobbig uppstickare till att bli den bästa.
I dagsläget har ingen annan liga, KHL inkluderad, en möjlig chans att konkurrera med NHL. Varken spelarmässigt eller ekonomiskt. Men, om det är något lag som ska göra det, så är det just KHL. Den här ligan, som baseras mest på ryska lag, lyckas övertala fler talanger att stanna så länge som möjligt i hemlandet, och fler legender att komma hem.
Det gör att flera duktiga ryska spelare faktiskt hamnat i sin inhemska liga. Däremot brukar få av de bästa spelarna vara i KHL under sin ”prime”. Då ville de helst testa vingarna i Nordamerika.
Hockey i Sverige
Om någon vill prata om ett litet land med stora framgångar ska man nämna Tre Kronor, det vill säga det svenska hockeylandslaget.
I dagsläget är det många som tar Sverige för givet. Det vill säga att man anser att det här är ett land som alltid ska prestera. Men är det så självklart? Egentligen inte, men trots det är det Sverige som har flest utländska NHL-spelare sett till antalet invånare. En siffra som utan tvekan lyckas imponera på de allra flesta.
Stora händelser för landslaget
Vad det gäller Sveriges landslag i ishockey finns det flera datum och händelser som kommer att nämnas snabbt. Det allra första var OS 1994. I Norge lyckades Sverige bärga sitt första OS-guld, och det var inte minst sättet som man gjorde det på som blev ihågkommet. En storspelande Tommy Salo stoppade de flesta puckarna, medan en 19-årig Peter Forsberg gjorde det avgörande målet med en fint som kom att bli frimärke.
Annars var även OS 2006 stort. 1994 hade svenskarna vunnit mot Kanada, men tolv år senare var det alltså grannlandet Finland som fick göra upp om guldmedaljen. Sverige vann i något som ansågs vara en vacker generationsväxling. Det var då unga talanger som Henrik Lundqvist gick in och storspelade, medan legender som Lidström, Forsberg och Sundin avslutade sina karriärer.
Under 2010-talet lyckades Tre Kronor dessutom göra det bra samt vinna flera världsmästerskap. Just VM i ishockey är något som med jämna mellanrum brukar kritiseras. Inte minst eftersom det spelas varje år. Men trots att många NHL-stjärnor nobbar turneringen lyckades Sverige ta flera titlar.
Ishockey i Sverige
Om någon säger att elitserien under en säsong var den bästa hockeyligan i världen kommer få att tro på dig. Åtminstone inte de som faktiskt upplevde lockout-säsongen 2004/2005. Det var en av de häftigaste säsongerna inom svensk klubblagshockey, och innehöll mängder av stjärnor.
Inget NHL, mera SHL
Det kan tyckas konstigt att så stora spelare fanns på svensk is på samma gång under en tävlingssäsong. Det berodde dessutom inte på att Svenska Hockeyförbundet gjort något konstigt. Snarare låg problemet hos NHL.
Den nordamerikanska hockeyligan kunde inte komma överens mellan samtliga parter, vilket ledde till en så kallad lockout under hela säsongen. Istället för att ta ett år ledigt valde flera stora spelare att komma till den näst största hockeyligan, det vill säga elitserien, nuvarande SHL.
Frölunda vann säsongen med hjälp av hemvändare såsom Daniel Alfredsson, Tommy Salo och även Per Johan Axelsson. Men andra lag hade rejäl förstärkning i sina trupper. Till exempel Modo med Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin. Inte heller Färjestad hade lyckats missa att ta in storstjärnor när jätten Zdeno Chara tillsammans med Martin Gerber och Christian Berglund bodde i Karlstad över säsongen.
Jag har inga frågor till er, men ni är välkomna att höra av er till mig vid behov.