Hockey och snus – varför är det så vanligt?

Det finns få tobaksvaror som har diskuterats lika mycket i sportens värld som snuset. Kombinationen av just sport och snus är något som man har talat om mycket, länge och noggrant. Vissa menar att snuset endast är en vanlig tobaksvara, t.ex. som cigaretter, medan andra menar att snuset mycket väl kan liknas med doping.

Det är nog ganska många som har frågat sig varför så många hockeyspelare snusar och vad det egentligen är som gör att dessa två saker associerats så hårt med varandra. Visst är det många hockeyspelare som snusar, jämfört med t.ex. fotbollsspelare eller tennisspelare, men om sanningen ska fram används tobaksprodukten inom många olika sporter och evenemang. Det är inte ovanligt att köpa billigt snus i storpack inför en större tävling eller träningsperiod. Idag kan du köpa billigt snus i storpack online med snabb leverans i Sverige!

Är snus prestationshöjande?

År 2012 utförda WADA (World Anti-Doping Agency) en studie för att se om snuset bara var till för njutning eller om det faktiskt kunde klassas som doping. Resultatet tog några år att ta fram och presenterades sedan år 2015. Det man kom fram till var att alla testpersoner som vanligtvis snusade innan, under och efter träningen hade fått en försämrad prestanda. Prestandan minskade med hela 13,1 % jämfört med hur de brukade prestera med snuset i läppen och nikotinet i kroppen. För att kunna upprätthålla den prestationsnivå som de vanligtvis brukade ha, var snuset alltså mycket viktigt.

Vad räknas som doping?

Med det sagt betyder det inte att snus inte får användas i hockey idag, eftersom inget beslut har tagits i frågan. Att många hockeyspelare använder sig av snus kan således vara en kombination av att höja prestationen, få bättre koncentration, känna sig piggare och samtidigt känna njutning. För att WADA ska börja analyser en produkt gäller det att den uppfyller minst två av nedanstående kriterier.

  • Produkten går emot ”sportens anda” att konsumera
  • Produkten är framtagen för att vara prestationshöjande eller verkar prestationshöjande
  • Den är farlig för din hälsa och kan orsaka sjukdomar eller andra hälsoproblem i nutid och framtid

Hockey i Europa