Det krävs mycket för att bli hockeyproffs

Peter Forsberg, Mats Sundin, Henrik Lundqvist och Henrik Zetterberg. Namnen är bara några som gjort att viljan att bli hockeyproffs är en dröm för många barn och ungdomar. Att bli proffs i sin favoritsport är något alla har velat bli någon gång, men det är ytterst få som klarar av att ta sig hela vägen till toppen. Även om man är väldigt dominant i de tidiga åren och verkligen sticker ut även som junior, så är det ett svårt steg att ta steget från junior till elitspelare och kunna leva på hockeyn.

Så kan man hjälpa sina barn att bli så bra som möjligt

Som förälder till ett hockeyspelande barn, eller till barn i någon annan sport med för den delen, så gäller det att vara stöttande och klok. Därför kommer här några tips för föräldrar med barn som vill spela hockey i en klubb:

  • Först och främst är det viktigt att inte pusha ditt barn för hårt i tidig ålder. Det ska inte finnas någon press och det ska framför allt vara kul för barnet att träna och spela matcher. Press kan snabbt ge prestationsångest, vilket i sin tur minskar motivationen och i slutändan innebär att man släcker sitt barns hockeydrömmar.
  • Att lära barnet om respekt, laganda och hur det är att både vinna och förlora är också bra för barnets skull. Man lär sig mycket om det i själva idrottandet, men lite extra kunskap om det hemifrån skadar absolut inte.
  • Det är även bra att lära ens barn att även skolan är viktig. Som nämnt tidigare är det bara ett fåtal som kan leva på hockeyn. Således är det viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på om man inte lyckas ta sig så långt som man vill eller drömt om.

Träning, kost och sömn

Tonåren är väldigt viktiga om man ska lyckas inom idrotten. Fester, sena nätter och alkohol är inget man bör lägga för stor vikt vid om man ska lyckas. Visst, är man tillräckligt gammal så är det ingen fara att besöka Vinoteket och köpa något gott vin någon gång ibland, men det får inte bli en vana om man vill lyckas. Det är nämligen viktigt att få tillräckligt med sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig efter alla träningspass. Även kosten är viktig och det gäller att äta rätt och nyttigt och där finns det mycket information att hämta på internet.

Om barnet med hjälp av bra tränare och bra stöd från dig som förälder lyckas ta sig till SHL eller NHL så är det bara att köpa hem något gott från Vinoteket, bänka dig framför tv:n och njuta av ditt barns läckra finter, tuffa tacklingar och snygga mål!