Hockeyn i Nordamerika

Vill man diskutera hockey kommer ingen någonsin att kunna diskutera utan att NHL, det vill säga North American Hockey League, är den klart största ligan som finns. Även om det finns gott om icke-nordamerikaner i den ligan så råder det inga som helst tvivel om vilken liga som är den mest attraktiva.

NHL genom historien

Men hur lyckades NHL bli så stort? Det var under 1917 som ligan officiellt startades, då med kanadensiska lag i synnerhet. Men det fanns lag från USA också. Ligan som skulle komma att kallas NHL konkurrerade dock med två andra ligor om att vinna Stanley Cup, istället för att spela i olika konferenser inom ligan, som man gör nu.

Den stora depressionen efter 1920-talet och andra världskriget påverkade NHL och totalt spelade enbart sex lag i ligan under den här tiden. Under slutet av 50-talet blev Willie O’Ree den första målvakten att regelbundet använda sig av en hockeymask, och under 60-talet började NHL att komma igång på allvar.

Det var också, chockerande nog, den sista gången som Toronto skulle vinna Stanley Cup. Staden ifrån landet som andas hockey vann sin sista titel 1967, vilket än idag inte har förändrats. Däremot har ligan i sig förändrats en hel del. Precis som gällande vilken sportliga som helst i världen åker vissa lag ut. Men i nordamerikansk sport ser det lite annorlunda ut. Ligan anses nämligen vara stängd, och NHL är inget undantag. Det innebär att lag inte åker ut för att de slutar sist i grundserien. Upplägget kritiseras ofta, men hyllas också av de som anser att det ger lag en längre tid och tryggare miljö att faktiskt bygga något långsiktigt.

Ligan har förändrats med åren

Det har dock inte varit en anledning till att NHL slutat förändras, snarare tvärtom. Ett lag i den här ligan ägs av rättigheter till ligan. En ägare kan därför köpa rättigheterna för ett annat lag, och helt enkelt flytta laget till en ny stad.

Just det har hänt ett antal gånger. Till exempel då det drabbade den svenska storstjärnan Peter Forsberg. Han gjorde sina första år i kalla och mörka Quebec i östra Kanada. Men USA var ute efter ett nytt lag, och det slutade med att Colorado köpte upp och förflyttade Quebec.

Samtidigt har andra lag bara bytt namn, medan vissa lag – såsom Toronto – alltid haft sitt lag i samma stad. Det är mycket osannolikt att vissa lag kommer lämna staden, att göra en så kallad ”relocation” i dagens NHL. De lag som ligger i riskzonen är de mindre klubbarna i de mindre städerna, som inte har någon särskilt långdragen kultur eller hockeyhistoria. Men för storstadslagen och de kanadensiska klubbarna känns en förflyttning av laget långt borta.