Om någon säger att elitserien under en säsong var den bästa hockeyligan i världen kommer få att tro på dig. Åtminstone inte de som faktiskt upplevde lockout-säsongen 2004/2005. Det var en av de häftigaste säsongerna inom svensk klubblagshockey, och innehöll mängder av stjärnor.

Inget NHL, mera SHL

Det kan tyckas konstigt att så stora spelare fanns på svensk is på samma gång under en tävlingssäsong. Det berodde dessutom inte på att Svenska Hockeyförbundet gjort något konstigt. Snarare låg problemet hos NHL.

Den nordamerikanska hockeyligan kunde inte komma överens mellan samtliga parter, vilket ledde till en så kallad lockout under hela säsongen. Istället för att ta ett år ledigt valde flera stora spelare att komma till den näst största hockeyligan, det vill säga elitserien, nuvarande SHL.

Frölunda vann säsongen med hjälp av hemvändare såsom Daniel Alfredsson, Tommy Salo och även Per Johan Axelsson. Men andra lag hade rejäl förstärkning i sina trupper. Till exempel Modo med Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin. Inte heller Färjestad hade lyckats missa att ta in storstjärnor när jätten Zdeno Chara tillsammans med Martin Gerber och Christian Berglund bodde i Karlstad över säsongen.