När den nordamerikanska hockeyn drabbas samman görs det nästan varje kväll, och det slutar i princip alltid i stora matcher. Några rivalmöten är större än andra, och här är några exempel på just det.

Östkustmatcherna som är störst

Vad det gäller östkusten i USA, och även norra samt östra USA, finns det en hel del klassikermöten. Visste du till exempel att matchen mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs är ett av de mest klassiska mötena? Rangers har inte vunnit Stanley Cup sedan 1994, och Toronto har inte gjort det sedan 1967, men trots det är det en stormatch. Det beror på lagens stora rivalitet tidigare i historien.

Samtidigt har Rangers flera andra viktiga möten under säsongen. Det kanske allra största är när de drabbas samman i ett New York-derby när grannen från Brooklyn, Islanders, står på andra sidan isen. Även möten med huvudstadslaget Washington Capitals brukar vara känslosamma.

I Kanada finns annars nästan inga matcher som inte är intressanta. Toronto, Ottawa, Montreal och flera andra lag kan i princip förklara krig varje kväll som de drabbar samman, vilket tydligt märks när det spelas. Det största mötet i Kanada brukar vara Montreal mot Toronto, ett möte där det märks att alla på isen vill vinna.

Stora och heta matcher i väst

Det går att gå igenom länge gällande vilken match på östkusten som är den hetaste. Men man får inte glömma av att det finns ett antal klassiker även ute i Väst. I Hockeykanada finns det några, där Vancouver är inblandade. I Los Angeles fick de också ett skönt rivalmöte, där Los Angeles King och Anaheim Ducks under 1980-talet på allvar förvandlades till ett rivalmöte. Det här har dock påverkats av att lagens form har sviktat rejält och inte alltid varit i synk.

Men ett lag som ofta glöms bort vad gäller vilken konferens de tillhör är Chicago. Laget brukar kopplas till öst, inte minst i NBA och andra sporter, men när det gäller hockey är det väst som gäller för Blackhawks. Laget är dessutom ett av de framgångsrikaste under 2000-talet, då de prenumererade på Stanley Cup-titlar under åren kring början av 2010-talet. Då inte minst mot Los Angeles Kings, men också i flera heta drabbningar mot bland annat Vancouver, där bröderna Sedin spelade.