Europahockeyn är inte så stor som den kanske anses vara i Sverige ibland. Det är egentligen inte särskilt konstigt, om man ser över förutsättningarna. Inte ens ett lag som Norge, som vanligtvis ses som en stormakt inom till exempel skidåkning, har lagt särskilt stor prioritering på ishockey.

Växer hockeyn inom Europa?

Vad det gäller de skandinaviska och nordiska länderna är det egentligen bara Sverige och Finland som har något att komma med. Norge och Danmark kan på sina bästa dagar chockera något land, men inte mycket mer än så.

Samtidigt är konkurrensen inte direkt enorm vad det gäller europeisk landslagshockey. I Tjeckien, precis som i Schweiz, spelas det hockey på helt okej nivå. Såväl Frankrike som Italien försöker få sporten att växa, även om det i två fotbollsländer känns på gränsen till omöjligt.

Däremot finns det ett land som är det största i Europa, och ett av de största i världen. Det är nämligen Ryssland. Redan under Sovjetunionens tid var de röda maskinerna något av det mest fruktade laget i hela världen, inom alla sporter. Även på senare år lyckats ryssarna både skörda framgångar samt stora spelare.