Hygien och hockeyspel

Man kan inte bortse från att ishockey är populärt i Sverige och allt fler personer upptäcker sporten varje år. Men som hockeyspelare utsätts kropp och kläder för stora påfrestningar. Hygienen kanske inte alltid kommer som första prioritet efter att man vunnit en stor match. Men att hålla sig fräsch som hockeyspelare är viktigt, inte minst för att kroppen ska fortsätta vara frisk och orka med det fysiska spelet. Men hur sköter man hygienen inom hockey?

Ansiktet utsätts för mycket

Ansiktet utsätts för en hel del inom hockey. Huvudet är instängt i en hjälm, man svettas och ibland kan man få en eller annan smäll mot huden. Dessutom är det kallt i en ishall. De här faktorerna är inte alldeles gynnsamma förhållanden. Genom att använda produkter från Filorga för ansiktsvård kan man säkerställa att hyn håller sig frisk och hälsosam även om man tävlar samt tränar mycket.

Barnspelare och hygien

Även barn kan spela hockey och i munderingen blir de lika svettiga som vuxna spelare. Barn kan dock ha lite svårt för att bli riktigt rena i duschen, särskilt om de är små. Som förälder kan det därför vara klokt att hjälpa till lite. Särskilt i hudveck och på ryggen kan det vara svårt för barn att få bort svett och smuts.

Träning och dusch

Om man tränar ofta kan det bli en hel del duschande. Vatten gör att huden torkar ut och det är viktigt att smörja in sig efter att man duschat. Men att hoppa över duschen är inte bra för hygienens del. Svett som lämnas på kroppen gör snart att man börjar lukta illa och dessutom kan man drabbas av svamp eller andra åkommor.

Håll koll på tvätt och hygien under träning

Oavsett om man tränar hockey för NHL eller om man bara spelar för skojs skull är det viktigt att hålla både sig själv och kläderna rena. Träningskläder och matchställ bör tvättas med jämna mellanrum och absolut hängas på vädring efter varje användning. Det bästa är dock om möjlighet finns att tvätta plaggen då man blivit väldigt svettig eller smutsig.

Man bör också komma ihåg att hålla hjälm, tandskydd och annan skyddsutrustning hygienisk. Kuddar i hockeyhjälmar kan tas ut och tvättas, hjälmen kan spolas ren. Tandskyddet kan desinficeras med till exempel rengöring för tandproteser. Benskydd och annat kan i många fall tvättas, i annat fall bör de torkas av och gärna desinficeras med lämpligt medel innan de läggs på tork inför nästa användning. På så sätt håller man både sig och sin utrustning hygienisk och fräsch.