Försäsongsträna inför hockeysäsongen

I Sverige börjar hockeysäsongen någon gång i början av hösten och avslutas under våren. Under sommaren är det dags för att träna upp sig inför nästa säsong, även kallat försäsongsträning. När det kommer till hockey är det en hel del som ska tränas upp. Främst den fysiska biten måste tränas upp på många olika plan för att kroppen ska vara beredd på en hel säsong men även skridskoåkning måste tränas.

Träna upp konditionen

Det första du behöver träna upp är konditionen. Hockeymatcher är långa med sina 3×20 minuter med stopptid. Det innebär att klockan stannas varje gång pucken inte är i spel. Detta gör att en hockeymatch vanligtvis varar mellan 2-3 timmar om det inte blir alltför många och långa avbrott och förutsatt att matchen avslutas efter ordinarie tid. Med förlängning och straffar kan matcherna bli längre än tre timmar. Det innebär att alla som spelar hockey måste ha oerhört bra kondition för att orka hela matcherna. Inom konditionsträningen är det viktigt att träna både längre pass och kortare intervallpass. Det är bäst att träna utomhus men om vädret inte känns lockande kan du träna inomhus. Det bästa sättet att träna kondition inomhus är med hjälp av en crosstrainer som är skonsam för kroppen eftersom den håller kroppens rörelser optimala. Du får även träning av fler muskelgrupper med en crosstrainer än med ett löpband då även armar och överkropp är inkluderade.

Träna musklerna

Utöver konditionen är det viktigt att du har starka muskler när du spelar hockey. Det är en oerhört fysisk sport med många tacklingar och ibland även slagsmål. Det är ingen slump att det ofta är de större hockeyspelarna som lyckas bäst. Framförallt i Nordamerika är det en fördel att vara stor då de spelar på mindre rinkar, vilket gör att spelarna åker in i varandra oftare och hårdare än i andra länder. Därför får ofta många juniorer spela i andra ligor för att hinna träna upp sig innan de kan kliva upp i A-laget. Inom svensk hockey spelar man på större rinkar, vilket gör att det blir viktigare att vara en bra skridskoåkare utöver att ha starka muskler. För att träna upp musklerna är det viktigt att du följer ett hårt träningsschema där du tränar de flesta dagarna i veckan samtidigt som du följer ett kostschema som ser till att du får i dig rätt näringsämnen för att kroppen ska kunna bygga muskler. De flesta lag kör försäsongen tillsammans så att alla ska ha samma förutsättningar inför kommande säsong. Det är viktigt att du blandar olika övningar och tränar kroppens alla muskelgrupper. Lägg dessutom till skadeförebyggande träning så att du inte behöver avsluta säsongen i förtid på grund av att du tränat fel eller inte tillräckligt mycket inför säsongen.