Om någon vill prata om ett litet land med stora framgångar ska man nämna Tre Kronor, det vill säga det svenska hockeylandslaget.

I dagsläget är det många som tar Sverige för givet. Det vill säga att man anser att det här är ett land som alltid ska prestera. Men är det så självklart? Egentligen inte, men trots det är det Sverige som har flest utländska NHL-spelare sett till antalet invånare. En siffra som utan tvekan lyckas imponera på de allra flesta.

Stora händelser för landslaget

Vad det gäller Sveriges landslag i ishockey finns det flera datum och händelser som kommer att nämnas snabbt. Det allra första var OS 1994. I Norge lyckades Sverige bärga sitt första OS-guld, och det var inte minst sättet som man gjorde det på som blev ihågkommet. En storspelande Tommy Salo stoppade de flesta puckarna, medan en 19-årig Peter Forsberg gjorde det avgörande målet med en fint som kom att bli frimärke.

Annars var även OS 2006 stort. 1994 hade svenskarna vunnit mot Kanada, men tolv år senare var det alltså grannlandet Finland som fick göra upp om guldmedaljen. Sverige vann i något som ansågs vara en vacker generationsväxling. Det var då unga talanger som Henrik Lundqvist gick in och storspelade, medan legender som Lidström, Forsberg och Sundin avslutade sina karriärer.

Under 2010-talet lyckades Tre Kronor dessutom göra det bra samt vinna flera världsmästerskap. Just VM i ishockey är något som med jämna mellanrum brukar kritiseras. Inte minst eftersom det spelas varje år. Men trots att många NHL-stjärnor nobbar turneringen lyckades Sverige ta flera titlar.