Det är egentligen bara en handfull lag, med fokus på Ryssland, Sverige och Finland, från Europa som har en rimlig chans till att stå på sig när det gäller landslagshockey i Europa. Men hur ser det då ut på klubblagsnivå?

Så har ryssarna vuxit sig i kapp

Länge ansåg de flesta att den svenska elitserien, det vill säga nuvarande SHL, var världens nästa största liga, och Europas främsta. Men den tiden är över, och anledningen stavas KHL, en liga som utan tvekan har vuxit rejält sedan 2010-talet. Från att ha ansetts vara en jobbig uppstickare till att bli den bästa.

I dagsläget har ingen annan liga, KHL inkluderad, en möjlig chans att konkurrera med NHL. Varken spelarmässigt eller ekonomiskt. Men, om det är något lag som ska göra det, så är det just KHL. Den här ligan, som baseras mest på ryska lag, lyckas övertala fler talanger att stanna så länge som möjligt i hemlandet, och fler legender att komma hem.

Det gör att flera duktiga ryska spelare faktiskt hamnat i sin inhemska liga. Däremot brukar få av de bästa spelarna vara i KHL under sin ”prime”. Då ville de helst testa vingarna i Nordamerika.